Vijest

lis, 8, 2023

ODRŽAN 23. IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE

ODRŽAN 23. IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE

U Svetom Petru u Šumi je u subotu uz nazočnost oko tisuću posjetitelja izabrana najuzornija hrvatska seoska žena u konkurenciji 17 žena iz svih hrvatskih županija. Prestižnu titulu osvojila je Marina Šunić iz Benkovca u Zadarskoj županiji te je ona najuzornija je hrvatska seoska žena za 2023. godinu.

Pobjednici je čestitala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica premijera Andreja Plenkovića. Prva pratilja je Gordana Brozović, predstavnice Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje ponijela je Nives Skokić iz Vukovarsko-srijemske županije.

Izbor najuzornije hrvatske seoske žene je, kazala je ministrica, postao prepoznatljiv, vidljiv u Hrvatskoj gdje svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog. Ovogodišnje kandidatkinje se bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i drugim djelatnostima. Naše kandidatkinje su ove godine bile profesorice glazbe, ekonomistkinje, uspješne poduzetnice, aktivne su u vatrogastvu, društevenom i kulturnom životu, inženjerke, humanitarke. Žene koje stvaraju dodanu veliku vrijednost osnovnih proizvoda. Ove je godine žiriju bilo posebno teško izabrati najuzorniju kandidatkinju te su na kraju nijanse odlučivale o ukupnom poretku. Ove je godine ministrica poljoprivrede Marija Vučković na netipičan način otvorila manifestaciju. dana Čalić Šverko)

Sabljom je prerezala ogroman krokant na tri kata, lošinjsku tortu, kao što je to dugogodišnja tradicija na vrhuncu slavlja, koju je s Lošinja donijela kandidatkinja Primorsko goranske županije Ivanka Golubović.(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Općina Sv. Petar u Šumi bila je domaćin ovogodišnje manifestacije budući je prošlogodišnja pobjednica Supetarka Antonija Mrzlić Budak.

Organizatori 23. izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu su Općina Sv. Petar u Šumi i Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, a pokroviteljlji Hrvatski sabor, Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te TZ Istre, TZ Središnje Istre, Pertrus park d.o.o. i Udruga S klobasicom u EU uz potporu i pomoć brojnih sponzora.

Općina Sv. Petar se je i ovom prilikom iskazala kao odličan domaćin i organizator manifestacije.

 

 

 

 

Dokumenti Datum